Beste leden, geïnteresseerden,

Het bestuur wenst u een gezond en gelukkig 2014, met natuurlijk ook een goed resultaat binnen uw Charolaisfokkerij!

Het afgelopen jaar stond voor het stamboek vooral in het teken van de NVM in Zwolle. Daarnaast hebben we aan twee veilingen deelgenomen te Toldijk. Hierover en nog vele andere zaken, maar vooral met de blik op 2014 leest u in deze nieuwsbrief.

Van het bestuur.

Het bestuur bestaat nog altijd uit vier personen. Dirk Blaauboer, Marcella van Schie, Jan Denneboom en Peter van Nieuwenhuijzen, daarnaast verzorgt, zoals u weet, Elly Vink ons secretariaat. Marcella heeft aangegeven in 2015 te willen aftreden, dit betekend voor volgend jaar een verkiesbare plaats in het bestuur! Het afgelopen jaar was voor een aantal van ons een nogal hectisch jaar. Mede hierdoor, maar ook door gebrek aan beschikbare tijd, schoot het stamboek er helaas bij in.

Ondanks de inzet van velen, had u graag wat vaker een nieuwsbrief willen zien, zou de website actueler kunnen zijn, meer aan PR gedaan moeten worden enzovoorts. Desondanks waren de veilingen en de NVM mede door uw komst en deelname zeer geslaagd wat wij bijzonder waarderen. Als u interesse heeft om het bestuur te versterken, dan horen we dat graag van u!

Waar het kan proberen wij samen te werken met andere stamboeken in Nederland.

Digitale uitnodigingen van Franse Charolais-evenementen en alle overige ontvangen informatie van het Herd Book Charolais uit Frankrijk zullen wij doorsturen naar het bij ons bekende e-mailadres van u. Denkt u dat we deze nog niet hebben, dan gaarne ons mailen. Het e-mailadres van het stamboek is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.“>charolaisstamboek@live.nl

Recente uitnodigingen zijn onlangs ontvangen uit Frankrijk. Een voor het ‘WERELD CHAROLAIS CONGRESS 2014’! Hiervoor is een mooi 14-daags programma opgesteld van 26 augustus t/m 6 september in Frankrijk. Ook een uitnodiging voor een stierenveiling te Magny-Cours op 6 februari waar stieren voor gemakkelijke geboortes worden geveild. Deze zijn u onlangs via de e-mail toegestuurd. Niet ontvangen? Kijkt u dan op de franse website:www.charolaise.fr

Zoals we u voorgesteld hebben in de vorige nieuwsbrief gaan we het ledenbestand op onze website plaatsen. Zo kunnen Charolais-geïnteresseerden uit uw regio u vinden!

COT

Het centrale opfokstation (COT) is zoals u weet verplaatst naar een andere locatie. Deze is bij de familie Stegeman, Beuzelshoek 2, Laren. Hier is op 29 maart ook de veiling. Noteert u deze datum alvast in uw agenda? Er staan weer enkele jonge fokstieren op u te wachten! Zie onze website: www.charolais.nl

Voor de volgende ronde zijn we nog op zoek naar een aantal jonge stieren met een leeftijd van ongeveer 10 maanden. Deze kunnen worden geselecteerd gelijk met het inschrijven van uw jonge dieren in het stamboek, wat de komende maanden weer gaat gebeuren.

Voorjaarskeuring

De komende maanden zullen onze inspecteurs, Adri van de Vaart en Henk Tessemaker de jonge dieren weer komen keuren. Als u nog niet eerder heeft deelgenomen, maar toch dieren wilt laten keuren horen wij dit graag van u. Twijfelt u bijvoorbeeld over het gebruik van een bepaalde stier (natuurlijk of KI) dan kunt u hen hierover ook raadplegen. Ook jonge stiertjes kunt u (voorlopig) laten keuren. Voor vragen neem contact op met:

Stierkeuze

Via CRV kunt u verschillende Charolais stieren voor KI verkrijgen. Recent is het aanbod verruimd. De stieren Russ, Rural en Business zijn nu ook te reserveren via CRV. Voor informatie over stieren kunt u terecht bij het CRV, uw bestuursleden of de keurmeesters.

 

Vraag/aanbod website

Het bestuur roept u op vraag en aanbod van stamboek of mestvee te laten plaatsen op de website. Bestuursleden worden regelmatig gebeld met de vraag naar fokvee en probeert de beller in contact te brengen met leden het dichtst in de buurt. We merken dat er meer vraag komt naar goed en jong fokmateriaal!

Rethel

Begin november 2013 zijn een aantal bestuursleden met onze keurmeesters Adri van der Vaart en Henk Tessemaker naar de keuring in Rethel (Concours bovin Charolais interregional de Rethel) geweest. Het doel was niet alleen gezamenlijk genieten van wat ons mooie ras te bieden heeft, maar ook vooral voor onze keurmeesters een mooie gelegenheid om samen op ander grond-gebied Charolais te keuren. Verschillende keren poseerden trotse Franse fokkers met hun dieren voor onze inspecteurs!

Het verslag met wat foto’s van ons bezoek aan de keuring in Rethel kunt u vinden op onze website.

Agenda

6 februari                                   Veiling te Magny Cours

  • 22 februari t/m 2 maart SIA te Parijs
  • 27 februari van 13 tot  16 uur  Concours Generale Charolais Paris
  • 29 maart Veiling stieren te Laren

14 juni                                           Algemene LedenVergadering van het

Nederlandse Charolais Stamboek

  • 24 augustus t/m 5 september Wereld Charolais congres in Frankrijk

 

 

Beginletter namen geboren kalveren in 2014 is de letter J