COT te Laren 24 Maart

Zie hier de te veilen stieren! Met onderaan dit bericht de gemiddelde groei van alle stieren..

te beginnen met onze bijzondere `Franse stier : Nougaro `

*Nougaro

Het Charolais stamboek heeft ter gelegenheid van haar 50 jarig jubileum een Franse stier mee laten draaien op het COT.

Met Nougaro hebben we een bijzonder goede stier op deze veiling!

Links de foto van Nougaro nu op het opfokcentrum. De stier is een sterke verschijning met ruim voldoende maat en met veel spieraanleg en beste benen die een goed gebruik niet in de weg staan. De stier vertoond geen stress gevoeligheid.

De foto Rechts, dit is een foto van Nougaro nog in de kudde in Frankrijk, in september in een zeer droge periode.

Hier is goed te zien dat hij als kalf een bijzondere goede groei laat zien med door zijn melkrijke moeder.

Moeder met een beste sterke boven bouw, een stel beste en sterk droog beenwerk en een goede bespiering maakt dat het een prachtige koe is . (zie foto hieronder van de moeder)

 

*Muihouse.

Een zoon van Index, Index is een stier uit Frankrijk gekocht op een opfokstation aldaar.  Op dit opfokstation worden elke winter 40 stieren opgefokt en daarna geveild. We hebben er inmiddels 4 dekstieren gekocht. Index is een zoon van Gadet.  Tot nu toe zijn alle kalveren van Index natuurlijk geboren. Dit ondanks dat het een sterk gespierd dier is.

Moeder Frederique is een dochter van Viking van de Helenahoeve en kleindochter van Jumper. Jumper is een heel bekende Franse stier, de vader van o.a. Atrois. Frederique is laatste jaren op de Nederlandse keuringen kampioen of reserve kampioen geweest. Op de keuring van 2016 is Frederique uit geroepen tot beste fokdier, als 7 jarig dier had ze 6 kalveren gehad. Afgelopen jaar op de keuring in Zwolle is Frederique wederom verkozen tot algemeen kampioen vrouwelijke dieren. Ook de kalveren van Frederique vallen regelmatig in de prijzen op de jaarlijkse keuring.             Dit zien wij als bewijs van een goede foklijn. Kalveren zijn allemaal natuurlijk zonder of met heel weinig hulp geboren. Frederique is een makke koe die zeer vruchtbaar is en veel melk produceert.

   

 

* Monopoli

Monopoli is een nakomeling van de Franse  ki-stier Ulysse en moeder Jolita(1e kalf).

Ulysse scoorde in IBOVAL het franse testsysteem  een index van 111 voor gemakkelijke geboortes. Daarnaast is Ulysse sterk op bespiering en moedereigenschappen.

Jolita is een dochter van Digitale van de Helenahoeve, een wat oudere vruchtbare koe met een ruim bekken, die makkelijk afkalft en veel melk geeft.

Monopoli kan gezien de kwalificaties van de vader en de ervaring met de moederlijn breed worden ingezet op zowel vaarzen als koeien.

 

*Montana

Montana is een zoon van Artiste x Hemily.

Artiste is als KI-stier beschikbaar bij CRV. Artiste geeft  gemakkelijke geboortes en sterke vlotte kalveren. Hij vererft melk en goede moedereigenschappen.
Artiste is een stier met veel lengte en fijn beenwerk.

Hemily is een dochter van de zeer makke en ruime koe Emily van de Helenahoeve en Elite Don Juan. Don Juan  is meerdere  keren nationaal kampioen is geweest en staat bij  KI samen  in de catalogus. Don Juan was indertijd door Charolais fokkerij Helenahoeve geimporteerd vanwege de gemakkelijke geboortes gecombineerd met veel lengte en bespiering.

Gezien deze bloedlijn is de verwachting dat Montana geen grote klaveren zal vererven en inzetbaar is voor vaarzen.

 

Naam                                                                 Nougaro /montana/monopolie/Mullhouse

Ontwikkeling                                                           92   /       83     /          85    /   84

Ras                                                                           88    /      82    /           84   /      85

Bespiering                                                              86   /      87   /             84   /      88

Benen                                                                      86  /     85    /             85   /       84

Algemeen voorkomen                                         88 /     84    /             84   /         86

gemiddelde groei in de testperiode:               717 /    688  /             625 /          614